بررسی وضعیت موجود و ارائه راهکارهای نوین تامین منابع مالی آموزش و پرورش مبتنی بر درآمدهای مالیاتی در استان سمنان- قسمت ۱۳
۸/۱۷۲/۸۲۱۹۹۵۸/۱۷۲/۸۲۱۹۹۶
ترکیب پیشتوانه مالی آموزش. پشتوانه مالی آموزش یکی از اولویتهای اصلی مورد نظر دولت در عربستان سعودی هماهنگ با پیشرفت اساسی که سیستم آموزش در کمیت و کیفیت در طی برنامه های توسعه ملی چند دروه شاهد آن بوده است ، اصل ۲۳۳ از سند سیاست آموزشی در عربستان سعودی اظهار می دارد که آموزش برای تمامی انواع و مقاطع رایگان است و دولت نباید هیچ شهریه ای را به خاطر آن تحمیل کنند . این انعکاس توجه و موقعیتی است که آموزش در روند پیشرفت در تمامی زمینه های کشور داشته است . جدولی که بعدا خواهد آمد بازگو کننده حجم پرداختهای دولت برای آموزش درسالهای ۲۰-۱۴۱۰هجری است ( نادری ، ابولقاسم – ۱۳۸۶) .
پرداختهای دولتی حوزه آموزش. شاخصهای آموزشی رشد زیادی را بوسیله تمامی استانداردها، بوسیله فراهم نمودن موقعیتهای آموزش رایگان برای تمامی شهروندان و حتی به وسیله پرداختن بعضی پاداشها برای تخصصها به عنوان تشویق به وسیله دولت داشته است . مانند : موسسه آموزشهای فنی و حرفه ای ، موسسات علمی وابسته به دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود ، دانش آموزان معلول یا دانش آموزان با نیازهای خاص ، دانشجویان دانشگاهها . تعداد دانش آموزان ثبت نام شده در آموزش عمومی به رقم چهار و نیم میلیون در۲۰-۱۴۱۹هجری (۲۰۰۰-۱۹۹۹ میلادی ) رسیده است.به منظور روبرو شدن با این تعداد و کسانی که در آینده واجب است که به دنبال منابع اضافی برای بهبود پیشتوانه مالی آموزش باشیم و با تحمل بارمالی دولت را در بودجه کمک کنیم . این در واقع پیش نیازی برای بهبود پرداختها در آموزش است.آگاهی از اهمیت سرمایه گذاری در بخشهای آموزشی و پرورش منابع انسانی وجود دارد . این موضوع در جدول پایین نشان داده شده است ( نفیسی ، عبد الحسین – ۱۳۸۲) .
سال مالی بودجه عمومی بودجه بخش آموزش درصد آموزش ازکل
۱۱/۱۴۱۰(۹۱-۱۹۹۰) ۱۳۵۹۰۸ ۲۵۴۶۰ ۷/۱۸%
۱۲/۱۴۱۱(۹۲-۱۹۹۱) ۱۳۵۸۲۷ ۲۵۴۷۵ ۸/۱۴%
۱۳/۱۴۱۲(۹۳-۱۹۹۲) ۱۷۴۰۰ ۳۰۸۰۰ ۷/۱۷%
۱۴/۱۴۱۳(۹۴-۱۹۹۳) ۱۹۶۹۵۰ ۳۱۵۹۰ ۰/۱۶%
۱۵/۱۴۱۴(۹۵-۱۹۹۴) ۱۶۰۰۰۰ ۲۸۸۱۷ ۰/۱۸%
۱۶/۱۴۱۵(۹۶-۱۹۹۵) ۱۵۰۰۰۰ ۲۶۵۴۱ ۸/۱۷%
۱۷/۱۴۱۶(۹۷-۱۹۹۶) ۱۶۰۰۰۰ ۲۷۲۰۵ ۰/۱۷%
۱۸/۱۴۱۷(۹۸-۱۹۹۷) ۱۸۱۰۰۰ ۴۱۲۶ ۰/۲۲%
۱۹/۱۴۱۸(۹۹-۱۹۹۸) ۱۹۶۰۰۰ ۴۵۵۹۵ ۰/۲۳%
جمع کل ۴۸۹۶۸۵ ۲۸۲۷۴۷ ۱۹%
( قانون بودجه ۱۳۸۲-۸۳ )
جدول قبلی بیانگر میزان کل پرداختهای دولت مختص آموزش در طی این سالهاست که حدود ۲۸۷۷۴۷ میلیون ریال است سهم بخش آموزش از بودجه دولت در این سال ۱۹/۱۴۱۸ هجری ۳/۲۳% است که به وضوح منعکس کننده اهمیت این بخش برای دولت عربستان سعودی است ( همان منبع ) .
پرداختهای غیر دولتی حوزه آموزش. بخش خصوصی نقش روشن و عادی در روند آموزش دارد. این نقشی است که هماهنگ با مشخصات آموزش است و این تفاوتی است که اینکار با فعالیتهای دیگری که فقط برای سود خالص انجام می شود دارد . این تشکری احتمالی از نقش نظارتی موسسات دولت که مسئول آموزشی هستند می تواند باشد ( جعفری ، ناصر -۱۳۷۴) .
۴-کشور مالزی
هزینه های آموزشی. آنچه در برنامه ششم و هفتم توسعه مشهود و مورد تاکید است عبارت از اهتمام فراوان دولت در جهت افزایش دست یابی به آموزش همگانی و بهبود سطح کیفی آموزش و پرورش است. علیرغم وجود مشکلات و محدودیت های مالی تلاش می گرددبا کاهش هزینه های غیرضروری و اولویت بخشی به برنامه های ضروری و اساسی ، تسهیلات و تجهیزات مورد نیاز مدارس ابتدائی و متوسطه فراهم گردد ( فرگوسن ، سی ان – ترجمه محمود روزبهانی -۱۳۷۹) .
دولت به تدراک امکانات اولیه آموزشی در کلیه مؤسسات آموزشی دولتی اعم از فراهم سازی فضای آموزشی، استخدام معلمین، خدمات حمایتی و برنامه های رفاهی دانش آموزان و فعالیتهای دیگر همچون امانت کتب درسی، برنامه تغذیه و سلامت، خدمات آموزشی رسانه ای، تهیه منابع آموزشی و احداث خوابگاه های دانش آموزی مبادرت می نماید.توسعه آموزشی مالزی و اعمال اصلاحات با تلاش های دولت در جهت وفق دادن آموزش با نیازهای توسعه ملی مشخص می گردد. طی هر سال مالی، وزارت آموزش بودجه قابل توجهی به حوزه آموزش تخصیص می دهد به گونه ای که بودجه مراکز آموزشی وتوسعه فضاهای آموزشی طی دوره ده ساله بین سال های ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۹ بر ۱۸ تا ۲۰ در صد کل مخارج عمومی و ۵ درصد تولید ناخالص ملی بالغ می گردد اختصاص بودجه مذکور بیانگر عزم دولت بر بهبود آموزشی است. این چنین سرمایه گذاری هایی هم چنین بر پایه این اعتقاد راسخ استوار است که کیفیت مدارس بر دست آوردهای آموزشی و در نتیجه موقعیت های شغلی آینده و پیشزفت کاری دانش آموز تاثیر گذار است. گفتنی است که تقریبا تمامی برنامه های آموزش ابتدایی توسط دولت مرکزی و وزارت آموزش تأمین اعتبار و مدیریت می گردند. مشارکت بخش خصوصی در آموزش ابتدایی بسیار محدود بوده و به دوره پیش ذبستانی و برگزاری دوره های تربیتی در خارج ساعات رسمی مدارس محدودمی گردد ( قارون ، معصومه – ۱۳۷۵ ) .
هزینه آموزش ابتدایی در مالزی غالباً از طریق برنامه های آموزشی دولت فدرال تامین اعتبار می گردد. طی دهه اخیر، هزینه های آموزش ابتدایی ۹۷ درصد افزایش داشته است و از حدود ۹۶۶،۱ بیلیون رینگت مالزی طی سال ۱۹۹۰ به ۳،۸۸۱ بیلیون رینگیت طی سال ۲۰۰۰ افزایش یافته است. با وجود
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید. |
یکه در سطح آموزش ابتدایی کاهش بودجه و اختصاص اعتیارات از ۶،۴۰ درصد طی سال ۱۹۹۰ بر ۵/۳۶ درصد طی سال ۲۰۰۰ به واسطه افزایش فزاینده هزینه های عمومی آموزش سطوح متوسطه و پیش دانشگاهی مشهود می باشد اما در مجموع باید اذعان نمود که الگوی کلی هزینه ها و اعتبارات آموزشی با تغییر چندانی مواجه نبوده است. از مجموع مبالغ اختصاص یافته ، بالغ بر ۹۰ درصد اعتبارات سالیانه صرف حق الزحمه و پاداش کادر آموزشی مابقی مبالغ بی کم و کاست به مدارس اختصاص می یابد، تا صرف خدمات رفاهی، فعالیت های علمی یا غیر علمی و نگهداری از تجهیزات گردد. علاوه بر این مدارس مالزی به اجرای طرح امانت کتب درسی و پروژه تغذیه رایگان ویژه برای دانش آموزان بی بضاعت نیز مبادرت می نماید. در طرح هفتم توسعه مالزی (طی سال های ۲۰۰۰-۱۹۹۶)، بودجه های اختصاص یافته به بخش آموزش و پرورش معادل ۱/۱۰ بیلیون رینگت مالزی (برابر با ۴/۱۵ درصد هزینه های مربوط به توسعه عمومی) بوده است. این افزایش در قیاس با بودجه اختصاصی مربوط به طرح ششم توسعه مالزی(طی سال های۱۹۹۵-۱۹۹۱) معادل ۶/۱ درصد بوده است. در جدول ذیل بودجه های اختصاص یافته به بخش آموزش و پرورش طی برنامه های ششم و هفتم توسعه مالزی به تفکیک اجزاء لحاظ گردیده است ( جونز ، جی – ترجمه مصطفی عماد زاده -۱۳۷۷) .
جدول ( ۱۴-۴ )مبلغ کل هزینه های آموزشی
- ۹۹/۱۲/۱۸