پایان نامه بررسی عوامل موثر بر قاچاق کالا و ارز و راه های پیشگیری از آن
فصل اول
(کلیات تحقیق)
فصل اول
(کلیات تحقیق)
بیان مسئله
یکی از جدیدترین و مهمترین معضلات مناطق مرزی از جمله مرز قصرشیرین که گریبانگیر تمامی مسولین کشوری ولشکری وبه خصوص مردم ومسولین مناطق مرزی شده است ودر چندین سال اخیر باعث خروج ارز از کشور و ضرر رساندن به کشور و ضایع شدن حقوق مردم و باعث سود بردن عدهی انگشت شماری که به خلاف به ثروتهای هنگفت رسیدهاند کالا و بهتر بگوییم قاچاق کالا است.
به طور اجمالی باید بیان کرد که عوامل زیادی در گسترش قاچاق کالا در مرز قصرشیرین نقش دارد که از جمله: عوامل اقتصادی، شرایط محیطی، تفاوت فاحش قیمت کالا بین ایران وعراق، عدم هماهنگی ارگانهای مربوطه، عدم حراست ودقت نیروهای مرزبانی و سهلانگاری آنان، رواج یافتن رشوهگیری در بین مسولین و افراد مربوطه که به جای جلوگیری از رواج قاچاق سوخت به علل مختلف با گرفتن مبالغ هنگفت والبته گاهی ناچیز از قاچاق چیان بسیاری از مسائلی را که باید به ماموران اطلاعاتی ومرزبانی اطلاع دهند پنهان میکنند و یا ماموران مرزبانی که به دلایل نا معلومی با گرفتن رشوه از وظایف محوله سرباز میزنند وباعث تسهیل امر قاچاق کالا میشوند. (قاسمی، ۱۳۸۵: ۲۱)
از مهمترین آثار سوء قاچاق کالا برمنطقه که میتوان به صورت اجمالی اشاره کرد رواج یافتن آن وتشویق شدن دیگر افراد به قاچاق به دلیل ضعفهای مدیریتی ونظارتی، هدر دادن سرمایههای ملی وخیانت به کشور،
به وجود آمدن معضلاتی در عرضهی کالا به مردم، بیکاری، ایجاد شغلهای کاذب وغیر قانونی، تاثیر منفی گذاشتن بر روی فرهنگ محیط، به وجود آمدن بیبندوباری در جامعه و.
از جمله مهمترین مسائلی که باید از آنها رفع ابهام شود این است که چرا خیلی از مسولین ونیروهای مرزبانی با گرفتن مبالغی به عنوان رشوه باعث شده اند که قاچاق کالا گسترش یابد وبا افراد خاطی برخورد لازم به عمل نیاید؟واینکه چرانیروهای اطلاعاتی با وجود اینکه قاچاق چیان وافراد رشوه گیر را به خوبی میشناسنداما اقدامی در خور انجام نمی دهند وعلت این سکوت ومدارا کردن چیست؟
در ادامه باید بیان کرد که پیشگیری از این مشکل امری واجب وضروری است ولازم است که هم پیشگیری کیفری وهم غیر کیفری را گسترش داد. زیرا اگر بتوان پیشگیری کیفری را به خوبی اعمال کرد یعنی بتوان قوانین کیفری را در مورد متخلفین به موقع وبه درستی اعمال کرد بیشک با روند کاهشی قاچاق کالا در آینده نزدیک مواجه میشویم و باید به پیشگیری غیرکیفری توجهی خاص نمود و شرایط را طوری درجامعه مهیا نمود که زمینه برای ارتکاب این جرم فراهم نباشد زیرا پیشگیری بهتراز مجازات کردن است وزودتر به نتیجهی منظور میرسیم. (استانداری هرمزگان،۱۳۷۴: ۶۱)
اهمیت وضرورت تحقیق
باتوجه به آثار سوء و مخربی که قاچاق کالا بر جامعه میگذارد ضروری است که ابتدا عوامل موثر بر بروز این معضل اجتماعی ازجمله عوامل اقتصادی، اجتماعی، محیطی و سهل انگاری مسولین شناسایی وراههای پیشگیری کیفری وغیر کیفری را گسترش داد تا بتوان با ارائهی شیوهای بدیع وکامل با این معضل بزرگ در منطقه مقابله کرد.
یکی از مهمترین معضلات وچالشهای کشورهای در حال توسعه فساد مالی ناشی از اقتصاد زیرزمینی ومصداق بارز آن قاچاق است. کشور ما نیز بعنوان یک کشور در حال توسعه اخیرا با قاچاق کالا مواجه شده است. خطرات ناشی از قاچاق بی رویه کالا ضمن تهدید اقتصاد ملی وایجاد بحران در نظامهای اجتماعی ومالی زمینه بروز خطرات امنیتی را نیز فراهم کرده است.
ا
ستان کرمانشاه مرز خاکی زیادی با کشور عراق دارد ووجود بازارچههای مرزی متعدد با عراق از جمله بازارچه مرزی پرویز خان به جای اینکه پتانسیل مناسب برای صادرات وواردات باشد تبدیل به تهدیدی شده است که سالیانه مقادیر زیادی کالا از این مناطق قاچاق میشود. در سالهای اخیر با توجه به افزایش قیمت کالاها در عراق و نیاز شدید این کشور به انواع کالاها و بخصوص مواد غذایی باعث شد که مردم به صورت گسترده به قاچاق کالا روی آوردند که عواقب منفی فراوانی را هم در سطح محلی واستانی در پی داشته است که برخی از این عواقب عبارتند از:
* ایجاد اختلال در عملکرد نظام اقتصادی
* ایجاد اخلال در سیاستهای تجاری وپولی ومالی.
* ایجاد اخلال در کارکرد متغیرهای سیاسی
* کاهش درآمد دولت(درآمدهای مالیاتی)
* توسعه نفوذ عوامل داخلی وخارجی شبکه قاچاق کالا در سیستم اداری
* انحراف در تخصیص منابع
* رشد نرخ بیکاری
* کاهش حیطه اقتدار دولت
* افزایش اقتصاد زیرزمینی
علاوه بر موارد مذکور قاچاق کالا پدیدهای پیچیده و چند وجهی است وآثار آن فقط در بعد اقتصادی خلاصه نمی شود بلکه طیف وسیعی از آثار مخرب سیاسی و اجتماعی و فرهنگی را به دنبال دارد.
اهداف تحقیق
هدف کلی:
سایت های دیگر :
دانلود مقالات علمی - دانشگاهی |
فرزامی |
دانلود پایان نامه و مقاله |
- ۹۹/۰۲/۱۶